Wat is een zero-day kwetsbaarheid?
Een "zero-day-kwetsbaarheid" is een brede term voor een software-kwetsbaarheid die hackers kunnen gebruiken om een systeem aan te vallen. De term "zero-day" verwijst naar softwareontwikkelaars die net een kwetsbaarheid hebben ontdekt, wat betekent dat ze 0 dagen hebben om de kwetsbaarheid te repareren. (ook wel patchen). Een zero-day-aanval vindt plaats wanneer hackers een kwetsbaarheid misbruiken voordat ontwikkelaars de kans hebben gehad om deze te patchen.
Wanneer een zwakte of zero-day-kwetsbaarheid blijft bestaan, kan een aanvaller een code schrijven om de zwakte plek te misbruiken. Dit wordt exploitcode genoemd. Softwaregebruikers kunnen het slachtoffer worden van verschillende vormen van cybercriminaliteit wanneer hackers toegang krijgen tot hun systemen. Wanneer een kwetsbaarheid bekend wordt (bijvoorbeeld door een exploit) proberen ontwikkelaars deze te patchen. Beveiligingsinbreuken worden vaak niet onmiddellijk ontdekt. Het kan soms dagen, weken of zelfs maanden duren voordat ontwikkelaars de kwetsbaarheid identificeren die tot de aanval heeft geleid. Wanneer een zero-day-patch wordt uitgebracht is het erg belangrijk dat (beveiligings) updates zo snel mogelijk worden uitgevoerd.
Wie zitten er achter zero-day aanvallen?
De redenen voor het uitvoeren van zero-day-aanvallen variëren afhankelijk van de motivatie van de aanvaller. Cybercriminelen voeren bijvoorbeeld aanvallen uit voor financieel gewin. Hacktivisten worden gemotiveerd door politieke of sociale doelen en willen dat hun aanvallen zichtbaar zijn om de aandacht op hun doelen te vestigen. Zero-day-aanvallen worden ook gebruikt om bedrijven te bespioneren. Wat we nu ook vaak zien is cyberwarfare: statelijke of politieke actoren die de cyberinfrastructuur van een andere staat bespioneren of aanvallen.
Wat doet NVBIT tegen zero-day aanvallen?
Bij NVBIT monitoren we dagelijks mogelijke zero-day kwetsbaarheden. Wanneer er een nieuw virus wordt ontwikkeld, worden we hiervan op de hoogte gesteld en scannen we op mogelijke zwakheden in de software (kwetsbaarheidsscanner). Het op tijd uitvoeren van updates is belangrijk om zero-day beveiligingslekken te dichten. Patchbeheer is inbegrepen in onze standaard ICT-dienstverlening. Patchbeheer installeert automatisch belangrijke updates. We implementeren beveiligingsupdates onmiddellijk en stellen de installatie van functie-updates uit om ervoor te zorgen dat updates geen extra problemen veroorzaken. Ons patchbeheer installeert niet alleen updates voor Windows, maar ook voor andere software zoals Adobe Reader en Google Chrome.
Bescherm jouw bedrijf tegen zero-day aanvallen
- Hou software en besturingssysteem altijd up-to-date naar de nieuwste versies
Werk beveiligingspatches bij om recent ontdekte kwetsbaarheden op te lossen en aanvallen te voorkomen. Door de software automatisch bij te werken, kun je erop vertrouwen dat je de nieuwste versie van de software op jouw systeem hebt staan.
- Schakel ongebruikte software uit
Verouderde software die binnen het bedrijf niet meer wordt ondersteund, moet worden verwijderd. Er worden geen beveiligingspatches meer gemaakt voor de software, waardoor deze kwetsbaar is voor zero-day exploits.
- Gebruik een firewall
Uiteraard houden wij jouw firewall in de gaten. Maar als je nog geen klant van NVBIT bent, raden we je aan om een firewall te gebruiken. Firewalls spelen een belangrijke rol bij het beschermen van jouw systeem tegen zero-day exploits.
NVBIT tegen zero-day aanvallen
De ontwikkeling van technologie brengen niet alleen kansen met zich mee, maar ook bedreigingen. Het weren van jouw organisatie tegen cybercrime is een complexe opgave dat veel tijd, aandacht en kennis vereist. Daarom zijn we bij NVBIT gespecialiseerd in cyberveiligheid. We houden dagelijks jouw online veiligheid nauwlettend in de gaten. Zo kan jij blijven doen waar je goed in bent!
Benieuwd naar andere manieren hoe we jouw bedrijf beschermen? Lees ons artikel over hoe wij met behulp van EDR jouw systeem beveiligen.
Lees ook
In deze blog lees je over goal-tracking in Microsoft Teams met Viva Goals.
In deze blog zullen we ontdekken hoe Power BI-dashboards kunnen bijdragen aan het creëren van overzichtelijke doelen.
In dit artikel lichten we toe wat One Note is en hoe je deze applicatie kunt inzetten om productiever te werken.